[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Inhoud vragenlijst

In de vragenlijst werken we met een vaste set aan vragen. De lijst is zodanig opgebouwd dat men bij bepaalde antwoorden ‘de diepte’ ingaat om een concreter beeld te krijgen.

Voorbeeld:

 • Als op de vraag of men games speelt met “Ja” wordt geantwoord, dan komen er vervolg vragen over de duur van het gamen, of men off- of online speelt etc. om te kunnen inschatten of er mogelijk sprake is van excessief gamegedrag dat mogelijk wijst op verslaving.
 • Tegenwoordig hebben jongeren een mes bij zich. Met name jongens vinden dit “stoer” en het hoort bij hun imago. Ouders/opvoeders zijn nagenoeg nooit op de hoogte van dit gegeven. Sterker nog in veel gevallen verbieden ze dit, maar als men onvoldoende communiceert blijft dit onder de radar.
  Uiteraard bieden we onze opdrachtgevers – in veel gevallen scholen – zelf vragen in te brengen die zij voor hun school belangrijk vinden.

Standaardvragen:

In de lijst staan sowieso vragen over:

 • Pesten
 • Gamen – Signalen Gameverslaving
 • Sexting – Sekstortion – Grooming
 • Veiligheid (Hoe veilig is mijn omgeving om onderwerpen te kunnen bespreken?)
 • Internet gebruik (tijd)
 • Geweld
 • Wapenbezit

Verwerking

De ingevulde enquêtes worden geanalyseerd en als opdrachtgever ontvangt u per klas de resultaten. Deze resultaten worden ook gebruikt tijdens de les die over mediawijsheid gaat. De uitkomsten worden geanalyseerd door een onderwijskundige die tevens toegepaste psychologie heeft gestudeerd.

Steeds vaker komt het voor dat we de ouders/opvoeders ook vragen om een vragenlijst in te vullen. Bij het verwerken blijkt dat met name de ouders/opvoeders andere beelden hebben en onvoldoende op de hoogte zijn van het wel en wee van hun kinderen.

Excessen

Mocht bij de analyse blijken dat er sprake is van een mogelijk ernstige situatie, zullen wij altijd in overleg met de betrokken leerling contact opnemen met de vertrouwenspersoon.
Dit is reeds meerdere malen voorgekomen omdat er sprake was van game-verslaving en/of jongeren aangaven dat ze weer gelukkig werden als ze aan het gamen/chatten waren. Er kwamen ook signalen van sexting naar voren. Leerlingen wisten wie er welke “verkeerde” foto’s hadden gedeeld. Ze wisten ook dat het slachtoffer er veel last van had, maar wisten niet hoe te handelen. Dit soort zaken dienen besproken te worden om mogelijke escalaties te voorkomen.

Ouderavond

Indien daartoe noodzaak bestaat kunnen wij de uitkomsten ook tijdens een ouderavond presenteren.

Ouders spelen bij de aanpak een uiterst belangrijke rol en in sommige gevallen moet men hen hier zeker op wijze.

Tijdens een ouderavond worden ook de juridische aspecten besproken zodat ouders/opvoeders ook weten welke mogelijke consequenties er zouden kunnen zijn. Tijdens ouderavonden blijkt telkens dat men onvoldoende op de hoogte is van de juridische aspecten.