Sexting en Sextortion

Sextortion en paydates: methodes waarmee steeds vaker mensen worden afgeperst. Wat is het precies, welk verschil zit ertussen en vooral: wat kun je ertegen doen?

Sextortion, wat is dat precies?

Wie slachtoffer is van ‘sextortion’ wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. Het begint ermee dat een nietsvermoedend slachtoffer op datingsites, Twitter of Facebook op zoek gaat naar een date. Na wat chatten gaat het contact verder via de webcam, bijvoorbeeld via Skype. Het slachtoffer wordt verleid om naakt voor de camera te gaan zitten en seksuele handelingen voor de camera te verrichten. Kort daarna krijgt het slachtoffer te horen dat de naaktbeelden zijn opgenomen en dat er geld moet worden betaald om te voorkomen dat de beelden voor familie en vrienden op social media te zien zullen zijn.

Wat is een paydate?

Een andere vorm van een seksafspraak die nu in opmars is, is de zogenoemde paydate. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat daardoor een nieuwe groep slachtoffers aan het ontstaan is.De daders achter de afpersing stelen foto’s van nietsvermoedende jonge meisjes op Facebook of Instagram en maken daarmee een nepprofiel aan op Twitter. Met die nepprofielen bieden de daders een seksafspraak aan voor een halve of een hele dag voor 300 tot 400 euro.Ook hier wordt vervolgens de klant in de val gelokt. Hij moet z’n foto opsturen en andere persoonsgegevens doorgeven. Pas als hij het geld heeft overgemaakt, krijgt hij een adres waar ze elkaar zullen ontmoeten. Dan blijkt dat er helemaal geen paydate gaat komen: de daders willen meer geld zien, anders dreigen ze zijn foto en zijn poging om een seksafspraak te maken, op social media te zetten.De meisjes weten niet dat hun foto’s worden misbruikt voor seksafspraken en afpersing. Ze zijn het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Hun goede naam wordt op internet te grabbel gegooid.

Wie zitten erachter?

Sextortion is begonnen vanuit het buitenland. Nico van den Dries van recherchebureau Strongwood: “Voorheen zag je snel dat het een nepprofiel was waarvoor een buitenlandse foto was gebruikt. Daar wordt niet meer zo snel ingetrapt.” Sinds een jaar of anderhalf is er een trend, zegt Van den Dries, dat ook Nederlandse daders zich met sextortion en paydates bezighouden. Het gaat volgens Van den Dries vaak om eenlingen, maar soms ook om groepjes criminelen die op deze manier geld weten buit te maken bij hun slachtoffers.

  1. Hoe vaak komt sextortion voor?Het aantal meldingen van sextortion neemt de laatste jaren toe. Dat blijkt uit de laatste cijfers van HelpWanted, een organisatie die jongeren helpt die online te maken krijgen met seksueel misbruik. Tot november van dit jaar kwamen daar 748 meldingen van sextortion binnen waarbij een slachtoffer is bedreigd of gechanteerd. In heel 2015 waren dat er nog 721.
  2. Ik ben zelf slachtoffer van sextortion. Wat kan ik doen?Blokkeer en verwijder de persoon die jou afperst overal. Ga niet in op de bedreigingen. Maak geen geld over. Je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet, en de kans is groot dat ze steeds meer geld zullen eisen. Als de beelden toch online komen, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de website en verzoeken om de beelden te verwijderen. Meer tips kun je vinden bij HelpWanted.
  3. Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik slachtoffer word van identiteitsdiefstal?Kijk je privacy-instellingen op Facebook, Instagram en andere sociale platformen goed na en zorg ervoor dat niet iedereen bij je privéfoto’s kan komen. Gebruik geen profielfoto waar je zelf op staat. Gebruik bijvoorbeeld een afbeelding van iets wat je leuk vindt – daar hoef je zelf niet op te staan. Verder: gebruik de link van je profielfoto en zoek op Google of bij Tineye.com of je foto op andere plekken op internet staat, en misschien wordt misbruikt. Doe dat minimaal één keer per maand, zegt Van den Dries, zodat je meteen actie kunt ondernemen.

BRON: RTL Nieuws